Koronavirus tuli ja sekoitti osinkokevään. Miten sijoittajan tulisi suhtautua pörssin turbulenssiin? Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen, sijoitusasiantuntija Jukka Lepikkö, talousasiantuntija Martin Paasi ja osakestrategi Jukka Oksaharju vastaavat kinkkisimpiin sijoituskysymyksiisi perjantaina 20.3.2020 klo 11–12.
Keskustelu tapahtuu tälle sivulle ilmestyvässä chat-ikkunassa. Kannattaa ilmoittautua mukaan alla olevan lomakkeen kautta jo nyt, niin saat sähköpostiisi muistutuksen tapahtuman alkamisesta hieman ennen chatin aukeamista.
Jotta pääset kysymään kysymyksesi, sinun tulee ensin rekisteröityä mukaan chat-tapahtumaan alla olevalla lomakkeella. Tämän jälkeen voit kirjautua sisään alta käyttäen rekisteröimääsi sähköpostiosoitetta sekä kirjautumisen yhteydessä sähköpostiisi lähetettävää kirjautumiskoodia. Kirjautumiskoodi lähetetään siihen sähköpostiosoitteeseesi, jolla olet rekisteröitynyt tapahtumaan. Jos et näe kirjautusmiskoodisähköpostia, tarkista sähköpostisi roskaposti- ja tarjoukset-välilehdet.
Huom:
Tapahtuman suosion vuoksi vastausten saamisessa voi hieman kestää, mutta kaikkiin kysymyksiin vastataan. Voit tulla myös myöhemmin lukemaan jättämääsi kysymykseen saamasi vastauksen – chat-historia säilyy tällä sivulla myös chatin päätyttyä. Jatkamme vastailua myös chatin päätyttyä.
- Päivämäärä: 20.03.2020
- Aika: 10:50 - 12:00
Mitä jos laittaa asuntolainan lyhennysvapaalle ja lyhennysrahoilla sijoittaisi osakkeisiin?
No jos onnistut edes hehtaariluvulla ajoittamaan kuoppaan ja sinulla on valmius istua sijoitustesi kanssa vuosia (eikä muita rahantarveita ole) niin miksi ei?
Jos pörssiromahtaa 1920-luvun malliin pysyykö Nordnet pystyssä? Aka saanko rahani jos sijoitin oikein?
Meillä löytyy jo valmiina vastaus täältä, miten kävisi, jos Nordnet menisi konkurssiin https://www.nordnet.fi/fi/info/turvallisuusKaikkien Nordnetin asiakkaiden salkut kuuluvat Ruotsin valtiollisen talletustakuun piiriin.Asiakkaan tilillä olevat varat korvataan Nordnetin maksukyvyttömyystilanteessa. Enimmäiskorvaus on 100 000 euroa per asiakas. Talletustakuu koskee yksityishenkilöitä sekä yrityksiä. Jos salkun omistajia on kaksi tai useampia, talletustakuu koskee jokaista salkun omistajaa erikseen.Asiakkaiden rahoitusinstrumentit ovat erillisiä Nordnetin omista varoista ja muiden asiakkaiden varoista. Poikkeustilanteiden varalle asiakkaillamme on Ruotsin lain mukaan lisäsuoja. Ruotsin sijoittajasuojalain mukaan asiakkaallamme on oikeus 250 000 Ruotsin kruunun enimmäiskorvaukseen (n. 25 641 € vaihtokurssilla 9,75 SEK/€), jos Nordnet on maksukyvytön eikä asiakkaan arvopapereita saada palautetuksi.Sijoittajansuoja koskee yksityishenkilöitä sekä juridisia henkilöitä. Jos salkun omistajia on kaksi tai useampia, sijoittajansuoja koskee jokaista salkun omistajaa erikseen.
Onko nyt hyvä aika sijoittaa Finnairiin ja Tallinkkiin?
Hei Mikko! Emme valitettavasti voi ottaa kantaa yksittäisiin sijoituskohteisiin neuvojen tai suositusten muodossa. Esimerkiksi Inderesin ja muiden analyysitoimijoiden seurannassa on mainittujakin yhtiöitä.
Moi Jukka. Kiitos vastauksesta. Mites toimialakohtaisesti? Onko matkailualaan nyt hyvä lähteä mukaan?
Moi Mikko! Meillä ei Nordnetissä valitettavasti ole suosituksia tai analyysejä toimialakohtaisestikaan. Yleisen uutisvirran perusteella voisi arvioida, että matkailuala on yksi tästä kriisistä selkeimmin kärsivistä sektoreista. Vastaavasti uutisvirran perusteella voisi arvioida konkurssiriskin kasvaneen osalla toimijoista. Siis: jos näistä lähtisi tuottoa hakemaan, niin tuotto-odotuksen vastinparina olisi todennäköisesti korkea riski.
Minkälaisia rajoituksia valtiolla on valtionyhtiöiden tukemiseen? Pitääkö valtio nämä yhtiöt pystyssä vai onko konkurssin mahdollisuus kovinkin suuri esim. juuri Finnairilla?
Samaa miettinyt kuten Villekin
Hei Ville ja Päivi! Valtion tukitoimet yhtiöitä kohtaan ovat monimutkainen kokonaisuus, johon yhdistyy mm. kotimaista politiikkaa ja EU-tason sääntelyä. Nyt ollaan myös monin tavoin kriisimoodissa, jolloin valtion mahdollisuudet tukitoimiin voivat hetkessä muuttua. Lähtökohtaisesti on hyvä tiedostaa, että valtio voi “pelastaa” yhtiön toiminnan jatkuvuuden ja mahdollisimman monta työpaikkaa mutta samalla nollata vanhat osakkeenomistajat. Tämän sanottuani selvennän, etten ota kantaa kysymyksessä olevaan Finnairiin.
Mitä tarkoittaa “samalla nollata vanhat osakkeenomistajat”?
Hei taas Ville! Jos yritys menettää oman pääomansa tappioihin, valtio voisi poikkeustilanteessa tuoda yhtiöön (tai perustettavaan uuteen yhtiöön, johon liiketoiminta siirtyy) kokonaan uuden oman pääoman, jolloin liiketoiminnan ja työpaikkojen jatkuvuus turvattaisiin, mutta vanhat omistajat olisivat menettäneet sijoituksensa, kun se yhtiön taseessa oleva oma pääoma jota he osakkeen kautta välillisesti omistavat, olisi menetetty. Tämä ei edelleenkään ota kantaa Finnairiin. /Jukka O.
Kun firma menee konkurssiin, velkojat ottavat yhtiön haltuun (jolloin osakkeenomistajalla ei ole mitään sanomista). Velkjärjestelyn lopputulemana konkurssista voidaan välttyä, mutta harvemmin siten, ettei vanhojen osakkeenomistajien osuutta yrityksessä olisi leikattu merkittävästi tai nollattu.
Voitteko antaa jonkinlaisen arvion, kauanko tämä talouden hajaannuksen tilanne tulee kestämään? Sehän kestää toki koko pandemian ajan ja pahenee, mahdollisesti n. puoli vuotta, mutta kuinka pian voi odottaa markkinoiden toipumista pandemian jälkeen? Onko tähän joku laskukaava, jolla voisi edes arvioida? Kestääkö puoli vuotta, vuoden vai 10 vuotta toipua?
Kukaan ei tiedä, koska vielä ei tarkkaan tiedetä mitkä kaikki vaikutukset ovat ja miten pitkäkestoisia ne ovat. Jos Espanjantaudista, jolla on samat tilastolliset ominaisuudet kun nykyisellä koronaviruksella (eli vaikka yhteiskunnat ovat erit, niin leviää ja tappaa samalla tavalla), voi jotain päätellä, 1-2 vuotta tässä virustorjunnassa menisi. Se tarkoittaisi, että osakemarkkinat näkisi pohjan jossain 1-1,5 vuoden kuluttua. Sinun arvauksesi on tosin yhtä hyvä kuin minun.
Korona:n vaikutus Teliaan, tuleeko esim. SM-liigan ja jääkiekon mm-kisojen peruuntumisesta miten isoja vaikutuksia?
Hei Juha! Meillä ei Nordnetissä ole analyytikkoseurantaa Teliasta, joten emme voi perustellusti arvioida mainitsemiesi peruuntumisten suhteellisia vaikutuksia. Maalaisjärjellä ja toiveikkuudella voisi ajatella, mainitsemasi peruuntumiset saattaisivat jäädä kertaluonteisiksi yhtä tilikautta rasittaviksi tapahtumiksi. Vielä kokonaan eri asia on se, mitä peruuntumisia “markkinat” ovat jo hinnoitelleet yhtiön kohdalle. Siihenkään emme voi ottaa kantaa yhtiöseurannan puutteesta johtuen.
Mitkä yritykset ovat sellaisia, joiden näkisitte pärjäävän parhaiten tässä tilanteessa?
Emme voi ottaa kantaa siihen, mitkä yritykset pärjäävät parhaiten tulevaisuudessa. Jos katsotaan viime viikkojen kehitystä, siellä suhteellisia voittajia (laskeneita nekin) ovat olleet mm. Elisa, Kojamo, Telia ja Kesko. Suuressa kuvassa näitä yhdistää paikallinen liiketoiminta, joka on ainakin osin digitaalisesti harjoitettu tai muutoin “välttämättömyyspalvelu”. Puolestaan lähihistoriassa heikoimmin ovat kehittyneet globaalista taloudesta riippuvaiset vientiyhtiöt, joiden kurssilaskut 12 kuukauden huipuista ovat olleet pallokentällä 45-65 prosenttia. Tosiaan historia ei ole tae tulevaisuudesta.
Koska voinee olettaa pörssin olevan pohjalla, eli odotellako että tilanne valkenee jenkkilässä ja suunta kohti ratkaisua on löydetty?
Moi Joakim! Pörssin pohjia ja huippua ei tiedä kukaan. Teoreettinen pohja on tietenkin nollassa. Markkinoiden liikkeisiin vaikuttavat lyhyellä aikavälillä monet asiat: yhtiöiden ja talouden fundamentit, sijoittajien pakkomyynnit, markkinapsykologian muutokset, lainsäädännön kuten vakavaraisuussääntelyn mahdolliset muutokset, shorttaajien tekemiset ja niin edelleen. Markkinapsykologia on siis fundamenttien rinnalla mukana jossain määrin. Työlukuja Helsingin pörssistä:P/B alkuvuosi 2020: 2,50P/B finanssikriisin pohja: 1,10P/B eurokriisin pohja: 1,25P/B nyt: 1,65Edeltävä lista ei ota mitään kantaa siihen, miten tulevaisuudessa markkina kehittyy. Historia ei ole tae tulevaisuudesta.
Finassikriisissä jenkkiosakkeet laski n.50%. Onko tällä hetkellä jenkki osakkeissa enemmän “ilmaa” kuin 2007?Mietin ostopaikkaa missä pitäisi aloittaa…
Suhteessa tuloksiin “ilmaa” oli enemmän kuin finanssikriisissä. Tämä kuitenkin indeksitasolla, jokaista yhtiötä tulee arvioida erikseen. Jokainen kriisi ja laskumarkkina on kuitenkin erilainen. Tästä ei voi vetää johtopäätöstä siitä, kuinka paljon osakkeet laskevat tällä kertaa.
Voiko nordnetin palveluilla tehdä kauppaa lyhyillä aikaväleillä niinkun ihan minuuttikauppaa? Noi viputuotteitä ei oo nyt lähiaikoina kai oikein ollut saatavilla. Ja millä kaupankäyntityökalulla olisi helpoin ja selkein käydä minuuttikauppaa, niinkuin treidaushaasteessa käytiin lyhyttä kauppaa kolmannenosapuolen kaupankäyntityökalulla?
Moi Arttu! Aktiivisen treidaajan käyttöön meiltä löytyy Infrontin kaupankäyntiohjelmistot: https://www.nordnet.fi/fi/palvelut/kaupankayntisovellukset. Viputtuotteita kyllä löytyy jokaisen tarpeisiin. Jollei Nordnet Markets -valikoimasta löydy sopivaa tuotetta, voit katsoa myös muiden liikkeeseenlaskijoiden tuotteet täältä: https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/warranttilistatSeuraamalla Traders’ Club -videosarjaa saat tietoa strategioista ja työkaluista aktiiviselle kaupankävijälle: https://www.nordnet.fi/fi/kampanjat/traders-club/Jukka Lepikkö
En tiedä onko niitä tarjolla pitäisi olla kuitenkin viputuotteita, mutta oliko tähän vastausta, joku vastaus”välähti” näytöllä kun tämä ei oikein toimi..?
Ajatuksia velkavivun käytöstä ja sen ajoituksesta tässä markkkinatilanteessa?
Velkavipu on kaksiteräinen miekka, joka vahvistaa niin tuottoja kuin tappioitakin. Velkavipua kannattaa aina käyttää järkevästi eikä vivuttaa salkkua “tappiin”. Nordnetin luotto kannustaa pitämään luottomäärän pienempänä ja hajautuksen hyvänä (pienempi korko pienemmälle luotolle ja hyvin hajautetulle salkulle)./Jukka Lepikkö
Olisiko tässä tilanteessa järkevää osakepoiminnan sijaan laittaa enempi paukkuja indekseihin ja laajasti hajautettuihin ETF-rahastoihin?
Riippuu ajemmasta tyylistäsi. Jos sinulla olet paneutunut joihinkin yrityksiin ja ymmärrät bisneksen niin suorista sijoituksista voi toki hyötyä. Indeksisijoittamisella hajauttaa yksitäisen yritysriskin käytännössä pois kokonaan.
Itse olen ainakin lähtenyt sille linjalle että tiputtelen joka viikko jos markkina vielä luisuu lisää rahaa indekseihin (ainakin nyt MSCI World, OMXH25 näin alkuun). Voitteko vinkata onko muita ns. no-brainereitä ETF:issä joissa nyt yleisvaltaisesta dipistä hyötyisi =laiskan sijoittajan indeksipoimintoja?
Hei Emma, Ajan kanssa voittava konsepti. Palvelualoja lyödään nyt erityisen kovalla kädellä. Konkursseja voi tulla pörssin pohjankin jälkeen. Mutta silti sieltä voi löytyä erityisen ripeitä palautuksia, kun ihmiset uskaltavat taas maailmalle.. Lisäksi European Green Deal ja 1000 mrd euron satsaus kestävään kehitykseen voi nostaa Eurooppalaisia ESG rahastoja romahduksen jälkeen.
Onko Wärtsilässä tapahtunut jotain, joka edellyttää noinkin heikkoa kurssia?
Hei Antti! Wärtsilä tosiaan oli eilisaamuun mennessä Helsingin pörssin 25 suurimman yhtiön joukosta eniten viimeisten 12 kuukauden kurssihuipustaan laskenut osake. Kurssimuutoksen rinnalla olisi lähtökohtaisesti tarkasteltava yhtiön liiketoiminnan näkymien muutosta. Markkinoiden näkemys tuntuisi olevan se, että tulevaisuus tulee olemaan selvästi aiemmin oletettua haastavampi syklisellä “konepajasektorilla”, johon tässä yksinkertaistuksessa Wärtsilä laskettaneen. Wärtsilän tai muidenkaan yhtiöiden nykyisen kurssitason “oikeellisuuteen” emme voi ottaa mitään kantaa. Sijoittajan pitää itse arvioida, onko markkinoiden näkemys yhtiöstä oikea, liian pessimistinen vai liian optimistinen. Meillä ei Nordnetissä ole yhtiöseurantaa tai analyysiä. Esimerkiksi Inderesin tuottamilla sisällöillä voi sparrata omaa ajatteluaan.
Eipä myöskään toimitusjohtaja Eskola luonut juurikaan uskoa tulevaisuuteen. Pehmeää on niin merenkulku-, huolto- kuin energiapuolellakin…
Taitaapi Wärtsilä mennä alaskirjaukseen jossain vaiheessa.
Hei,Jukka Oksaharjun näkemyksiä Sammon liiketoiminnan kehitykseen ja arvostukseen.
Hei Tuomas! Sampo on ainoa pörssiosake, jota tällä hetkellä omistan henkilökohtaisesti. Ajattelen, että riskit ovat kasvaneet merkittävästi mm. sijoitustoiminnan tuottojen ja pankkitoiminnan tuloksellisuuden osalta. Toistaiseksi on epäselvää, miten nykyinen markkinatilanne vaikuttaa vakuutusliiketoiminnan riskeihin. Toki mahdollisuuksiakin saattaa avautua erilaisille toimialajärjestelyille. Koska Sampo ei ole meillä Nordnetissä yhtiöseurannassa tai analyysin kohteena, en voi ottaa mitään kantaa liiketoiminnan tulevaan kehitykseen tai osakkeen nykyiseen arvostustasoon. Henkilökohtaisesti en ole lisännyt Sampoa tänä vuonna. Tämän kerron siksi, koska tieto on muutenkin julkisesti saatavissa.
Miksi Sampo on ainoa pörssiosake jonka omistat henkoht? Olen lukenut sinulta monenlaisia laatuyhtiöiden analyyseja viimeaikoina ja ihmettelen, että mikset itse omista muuta kuin Sampoa? Ps. Tässä chatissa ei toimi tuo “Näytä enemmän/näytä vähemmän linkki” ja pystyn lukemaan vain tuon rajatun tekstikappaleen.
Hei VPP! Olen useilla eri foorumeilla ja useissa eri sisällöissä kertonut keventäneeni osakepainoani jo parin viime vuoden ajan. Kahden vuoden takaiseen tilanteeseen nähden olen myynyt noin 80 % pörssiosakkeista, viimeisimmät myynnit tammikuussa. Sampo on jäänyt jäljelle. Olen siirtänyt varojen allokaatiota sijoitusasuntoihin, listaamattomiin yrityksiin ja omakotitalon rakentamiseen (sekä kassan kasvattamiseen). En ole koko vuonna 2020 tehnyt yhtään ostotoimeksiantoa pörssiin. Kaikki edellä mainittu koskee siis täysin omaa taloudellista tilannettani eikä ole sellaisenaan sovellettavissa kenenkään muun tilanteeseen.
Kiitos Jukka! Tsemppiä omakotitalon rakentamiseen.
Paina selainen “refres” nappulaa niin näkyy, F5 toimii myös.
Olen tapletilla. Ei ole myöskään chattikuplaa, että voisi kysyä.
Joo, tämä ei toimi mobiilisti.
Tässä chatissä ei ole kuplaa, jossa voi kysyä. Kysymykset lähetetään tähän blogimme alustaan, jossa vastaamme kysymyksiin sitä mukaan kun ehdimme.
Mikä on piensijoittajalle paras tapa osallistua “pohjilta” ostamiseen? Nordnetin ETF:ssä 15€ kulut ja Superrahastoissa merkinnät voivat mennä miten sattuu.
Mikä tahansa osakesijoitus (suora ja rahasto/ETF) käy. Päivätasoiseen pohjaan osumiseen ei pysty kukaan paitsi säkällä, mutta jos noin kolmen kuukauden tarkkuudella niin on se parempi kuin taammikuinen sijoitus..
Kysyn lisäkysymyksen tähän. Mikä on ETFien ja rahastojen tulomuoto? Ne eivät taida maksaa osinkoja joten onko se arvonnousu? Minulla on lyhyt, 3-5 vuoden sijoitusaika
ETFien ja rahastojen arvonnousu perustuu täysin salkuissa olevien osakkeiden arvonnousuun, eli kurssinousuilla ja osingonmaksuilla. Jotkut rahastot maksavat osingot osuudenomistajille ulos (rahastoissa ns. tuotto-osuus) toiset rahastot sijoittavat osingoista saadut rahat rahaston sisällä uudelleen salkussa oleviin osakkeisiin (rahastolla kasvu-osuudet).
Superrahastot ovat kyllä volatiilissa markkinassa aivan järkyttävä omistus. Myydessä ei tiedä paljonko jää käteen (yleensä reilusti vähemmän kuin omistuksen arvo myyntihetkellä) ja ostaessa ei tiedä saa rahoillaan. Halvat kustannukset kostautuvat moninkertaisesti jos erehtyy käymään kauppaa noilla rahastoilla.
Superrahastoja ei kannata treidata. Kuten ei oikeastaan mitään osakesijoituksia, mutta varsinkaan ei tavallisia (ei pörssilistattuja ETF) rahastoja. Merkinnöissä/ lunastuksissa menee oma aikansa. Toisaalta ETF:ien kohdalla kannattaa varoa, ettei myy selvästi alle oikean indikatiivisen arvon, eli iNAVin, joka kuvastaa rahaston osuuden oikeaa hintaa omistettuun osakesalkkuun (ja salkussa olevien osakkeiden sen hetkiseen kurssitasoon) perustuen.
Akuutit kommentit HKI pörssin avaukseen tänään?
Helsingin pörssi aukesi tänään selkeään nousuun. Nähty pörssiromahdus on niin kooltaan kuin siihen kestäneeltä ajalta ennätyksellinen. Näin vahvoja liikkeitä on historiallisesti seurannut vahvoja pomppuja myös ylöspäin. Jos katsotaan vaikka finanssikriisiä, karhumarkkinan aikana nähtiin peräti 8 nousujaksoa, joissa nousua kertyi 8-25 % ja ne kestivät kuukausia. Vaikka korona- ja taloustilanne pahenee tulevaisuudessa, useamman kuukauden nousujakso on mielestäni täysin mahdollinen.Lisää mun ajatuksia Nordnet Blogissa./Jukka Lepikkö
Millä ostokurssilla asettamani ostotoimeksianto toteutuu esimerkiksi Amerikan markkinalla sen avauduttua, mikäli asetan sen nyt kun markkina on vielä suljettuna?Esim. Jos nyt kurssi on 45€ ja ostan sitä tällä hinnalla mutta Amerikan pörssin auettua se on noussut 50€ niin millä hinnalla ostotoimeksiantoni toteutuu?
Ostotoimeksiantosi ei voi koskaan toteutua antamaasi rajahintaa korkeammalla hinnalla. Tässä esimerkissä jos antamasi rajahinta on 45 EUR tai USD niin toimeksianto jää toteutumatta, koska kauppaa käydään jo 50:llä. Jos kauppaa käydään esim 42 eurolla/dollarilla, saat osakkeet sillä hinnalla, sillä toimeksiannon rajahintaa voidaan muuttaa sinulle edulliseen suuntaan.
Jakaisitteko “sotakassan” esim. 100 000 euroa 6 kk (n. 16666 eur), 12 kk (n. 8333 eur) vai 24 kk (n. 4166 eur) ?
Moi Mika! Ajatus tasaisilla eurosummilla ostoihin on lähtökohtaisesti tapa, jota itsekin noudata. Silloin sijoittaja saa ostettua kappalemääräisesti enemmän osakkeita silloin, kun kurssit ovat alhaalla, ja vastaavasti ostetuksi tulee kappalemääräisesti vähemmän osakkeita silloin, kun kurssit ovat korkealla. Toinen ostostrategia voisi olla esimerkiksi tasaisin osakemäärin ostaminen, jolloin rahaa tulisi sijoitetuksi euroissa vähemmän silloin, kun on halpaa, ja euroissa enemmän, kun on hintavampaa. Ei ole olemassa yksiselitteisesti parasta tapaa harjoittaa osto-ohjelmaa, mutta henkilökohtaisesti olen noudattanut kuvaamaasi mallia. “Sotakassan” jakamisen ajallisen horisontin osalta pitäisi olla selvä markkinanäkemys koskien nykyisen talouskriisin syvyyttä ja kestoa. Minulla ei ole siitä minkäänlaista varmaa tietoa. Henkilökohtaisesti en ole ostanut vielä mitään, mutta tämä ei missään nimessä ole mikään yleispätevä suositus vaan asia, joka on myös esiin kaivettavissa julkisesti.
Mikä olisi teidän näkemys hajautuksesta tässä tilanteessa esim. usa 50 %, eurooppa 30%, kehittyvät 10%, japani 10 %.Näettekö jollain markkinalla enemmän uhkia?
Pitkässä juoksussa laaja hajautus on järkevää. Esittämäsi kokonaisuus vaikuttaa oikein hyvältä!
Miten Korona vaikuttaa Capmaniin?
Hei Markus! Meillä ei ole yhtiöseurantaa eikä analyysitoimintaa CapManista. Esimerkiksi Inderes on tämän osalta parempi taho taustoittamaan tilannetta ja sparraamaan omaa ajattelua aiheesta.
Hei kaikki ja kiitokset tapahtumasta. Minua kiinnostaisi yksittäisten osakkeiden spekuloinnin sijaan suuret linjat. Historiallisen pörssitiedon valossa, ollaanko nyt mahdollisesti vasta romahduksen alkuvaiheessa? Yleensä kuplissa tullaan noin 40-60% alas, joten oman arvioni mukaan ja kriisin laajuus huomioiden pitäisi olla aika paljon vielä laskuvaraa. Mitä mieltä te olette?
Kirjoitin omia ajatuksiani tästä blogiin toissapäivänä, ks: https://tapahtumat.nordnet.fi/traders-club-markkinakatsaus-18-3-2020/. Keskimääräinen lasku taantumassa on ollut alle 30 % (S&P 500). Tämä on nyt jo ylitetty. Nykyinen kriisi on erittäin vakava, mutta valtiot pyrkivät pitämään yritykset toiminnassa ja Aasian maista on saatu jo positiivisia uutisia karanteenien tehokkuudesta. Jos V tai edes U-tyyppinen elpyminen tapahtuu, osakkeiden pohja voi olla jo lähelläkin.
Millaisena näette pienelektroniikkaa valmistavien isojen yritysten, kuten INTEL, AMD tai NVIDIA, tulevaisuuden? Uskotteko, että koronvaviruksen aiheuttama etätyöskentelykokeilu saattaa aiheuttaa suuremmassa kuvassa trendin, joka kasvattaa etätyöskentelyä maailmanlaajuisesti? Näettekö tämän positiivisena tekijänä kyseisten yritysten tulevaisuudessa?
Moi Tero! Meillä ei valitettavasti ole Nordnetissä yhtiöanalyysiä kansainvälisistä osakkeista. Siksi emme voi ottaa kantaa kysymyksessä mainittuihin yhtiöihin. Yleisesti voidaan arvioida, että etätyöskentely tulee jossain määrin lisääntymään. Miten tämä sitten muuttuu sijoitustoiminnassa hyödynnettäväksi tiedoksi, on asia erikseen. Uskoakseni etätyöskentelyn kasvava trendi on jo yleisessä tiedossa, jolloin sen pitäisi myös olla “markkinoilla hinnoissa” – jos uskomme markkinatehokkuuteen.
Oletteko seuranneet kuinka kovalla volyymilla osakkeiden arvot ovat pudonneet näin paljon? Ketkä yleensä ostaa nissä kovissa pudotuksissa?
Myyntivolyymi on ollut poikkeuksellisen kovaa ja kauppaa on tehty paljon. Nordnetin asiakkaat olivat pudotuksen alkuun nettomyyjinä ja nyt viimeiset viikot netto-ostajina. Markkinoilla on miljoonia toimijoita (yksityissijoittajat, rahastot, eläkeyhtiöt, treidaajat jne.) jotka ostavat omien strategioidensa mukaisesti osakkeita. Kovassa laskussa ja volatiliteetin noustessa monien isojen toimijoiden on “pakko” myydä omistuksiaan johtuen säännöistä, joita heidän strategioihin on asetettu. Voidaankin sanoa, että välillä lasku ruokkii laskua ja siten tarjoaa hyviä ostopaikkoja, kun osakkeita myydään jopa käypää arvoa alempaan hintaan.
Hajauttaen sisään laskeviin markkinoihin..
Eikö tosiaan ole mahdollista nähdä vastauksia muitten kysymyksiin, ainoastaan omiin?
Näet vastaukset kaikkiin kysymyksiin sitä mukaa, kun ehdimme niihin vastata 🙂
Tulevien osavuosikatsausten aikaan on odotettavissa poikkeuksellisen kovaa kaupankäyntiä ja kuormitusta Nordnetin servereille. Perinteisesti Nordnetin toimivuus on tuollaisina päivinä kärsinyt pahasti (esim. Nokian osarit).Mihin konkreettisiin toimiin Nordnet on ryhtynyt palvelinkapasiteettinsa parantamiseksi?
Tänäänkin on ollut ongelmia ja pitkin mennyttä viikkoa hidastelua. Ei pitäisi olla näin vuonna 2020.
Lauri, katsotko vastaukseni Kim Östmanille. Seuraamme palvelun mahdollista hitautta herkeämättä koko ajan. Kaupankäyntivolyymit ja sivulatausten määrät ovat kaikkien aikojen huipussa.
Olemme jo viime vuonna 24.10.-tapahtumien jälkeen tehneet useita toimenpiteitä palvelun vakauden eteen. Tähän on satsattu valtavasti resursseja ja rahaa, ja se on nyt näkynyt positiivisena tänä vuonna. Meillä on ollut viime viikkoina 3-4 kertaiset, joinain päivinä jopa 5-kertaiset volyymit viime syksyyn verrattuna eikä vastaavia ongelmia ole ollut. Volyymit ovat meillä nyt joka päivä isommat, kuin osaripäivinä aiemmin.
Kiitos!
Kannattaisiko kuukausisäästö laittaa “jäähylle” kun kerran valtioiden toimet korona-viruksen ehkäisemiseksi kestää vielä kuukausia? En yritä ajoittaa markkinoita, mutta on sanomattakin selvää, että pulkkamäki jatkuu vielä kuukausia…. hehtaariajoitus luulisi onnistuvan? Nordnettiin siirtyvät rahat jysäyttäisi kerralla menemään.
Markkinoiden suuntaa on yleensä vaikea arvioida, etenkään uutisia seuraamalla. Jos olisi täysin varmaa, että pulkkamäki jatkuu, kaikki olisivat jo hyödyntäneet tätä myymällä omistuksiaan tai shorttaamalla. Voidaan sanoa, että pörssi ennakoi tapahtumia noin 6 kuukauden päähän. Jos asiat silloin näyttävät jo paremmalta, kurssit voivat myös nousta tästä hetkestä eteenpäin. Pitkäjänteisen kuukausisäästäjän ei välttämättä kannata tehdä mitään muutoksia omaan suunnitelmaan. Laskeviinkin kursseihin ostaminen on pitkässä juoksussa kannattavaa, kun tarkkaa pohjaa on vaikea ennustaa. Huipuilta on kuitenkin tultu alas jo 40 %./Jukka Lepikkö
50 k€:n osakesäästötili nyt miinuksella 10-15 k€, hyviä osakkeita ja tilanne varmaan samanlainen muillakin. Kysymys: mitä jos nyt lopetan tilini ja avaan uuden 50 k€ sijoituksella. Voinko vähentää tuon syntyneen tappion muista pääomatuloista?
Kyllä voit. Lisätietoa aiheesta täällä: https://www.nordnet.fi/faq/3561-voinko-sulkea-osakesaestoetilini-vaehentae-tappiot-ja-avata-tilin-uudelleen
Täydennyksenä vielä äskeiseen vastaukseeni: osakesäästötilin tappio on vähennyskelpoinen veronalaisista pääomatuloista sinä vuonna, jona osakesäästötili lopetetaan.
Rähmä, kurssit eivät ehkä ehdi toipua riittävästi 2020 aikana.
Mitä pitäisi tapahtua että asuntolainoihin käytetyt Euriborit lähtisivät selvään nousuun (pankkien kaatumisia, inflaatio,..), ts. onko järkevää harkita lainojen suojausta?
Moi Marko! Meillä ei ole makrotaloudellista analyysiä, mutta esimerkiksi Inderesin Marianne Palmu on “sijoitusmarkkinoiden ekonomisti”. Lainojen suojaamisen mielekkyys riippuu lähtökohtaisesti suojauksen hinnasta ja suojauksen ostajan omasta taloudellisesta tilanteesta, johon emme näillä tiedoilla pysty ottamaan mitään kantaa.
Tekninen kysymys Infront active traderistä. Miksi se piirtää kynttilän vihreällä tapauksessa jossa kurssi on ylempänä kuin edellisen kynttilän päätös, mutta alempana kuin piirrettävän kynttilän avaushinta. Ks. esim Faronin tämän päivän kynttilä, ollaan siis eilisestä plussalla, mutta tämän päivän avauksesta selkeesti tultu alas ja kynttilä on virheellisesti vihreänä.. Ainakin mua tää on useemman kerran johtanut väärään ostopäätökseen.
Infrontissa kynttilät piirtyvät ja vertautuvat edelliseen päätöskurssiin. Kynttiläanalyysissä on hieman erilaisia tapoja valita kuinka kynttilä värjätyy, päivän avauksen vai edellisen päivän päätöksen perusteella. Täytyy myöntää, etten ole varma saako tuota asetusta esimerkiksi muutettua. Voit kysyä tätä meidän AT Manager Janne Siikiltä janne.siik@nordnet.fi
Voidaanko odottaa jossain vaiheesta hinnaston “järkeistämistä”, esim. USA osakeostojen kohdilla. 15€ ei ole oikein millään mittarilla enää kilpailukykyinen, ja matalampi hinnasto nostaisi teidän volyymia jenkkilään?
Juuri nyt emme ole tekemässä hinnastoon välityspalkkioiden osalta muutoksia. Osakesäästötilillä on ollut 3 kk ajan Taso 1-hinnoittelu vajaalla 30 000 sijoittajalla eli se on viimeisin hintakampanja, joka meillä on ollut.
Noista jenkkikaupoista näkyy palkkiot, jotka ovat suuret kuten Jonne toteaa. Mutta piiloon jäävät usein erittäin epäedulliset vaihtokurssit. Pystytte kyllä isona toimijana parempaan. Tulee mieleen takavuosien “rantarosvot” Tallinnan sataman kroonivaihtopömpeleissä…
Monella muulla toimijalla valuutanvaihtokustannus on 0,30 %. Nordnetissä se on 0,25 %, mutta jos sinulla on valuuttatilejä aktiivisena, voit tehdä valuutanvaihdon itse. Tällöin valuutanvaihtokurssisi eroaa 0,075 %:lla siitä kurssista, jonka me saamme toimittajaltamme. Meillä on siis huomattavasti alhaisemmat valuuttakulut, kuin monella muulla. valuuttakaupat toteutetaan kolme kertaa arkipäivisin: klo 12.30, 18.00 ja 23.00.
Väitän että lähes kaikki sijoittajat ottaisivat mielummin kilpailukykyiset normaalihinnat, kuin nämä random hintakampanjat. Varsinkin esim. “X päivänä tietyt jenkkiyhtiöt hintaan 1€” on ollut mielestäni aivan älytöntä, ja käytännössä sillä ohjataan aloittelijoita tekemään huonoja sijoituspäätöksiä, sekä pahimmillaan asettamaan itsensä “ansaan” jos ostaa pikkusummalla, ja kamppiksen jälkeen myyntikulut on älyttömät suhteessa arvoon.
Nostaako tämä corona-hysteria lääketeollisuuden osakkeiden arvoa oleellisesti esim. vuoden aikana?
Lääketeollisuus sektorina voi pärjätä pienemmällä laskulla kuin muut sektorit, jotka “ottavat enemmän hittiä”. Jos haluaa löytää lääkesektorin osakkeita, joiden kurssi nousee, täytyy osata arvioida mikä yhtiö voi jopa hyötyä nykyisestä kriisistä. Tätä sijoittajat ovat toki arvailleet jo viikkojen ajan ja useiden yhtiöiden kurssit ovat nousseet vahvasti. /Jukka Lepikkö
Onko koronan käynnistämässä rytäkässä mielestänne ainesta kehittyä pankkikriisiksi asti? Pankit lienee paremmassa kunnossa kuin finanssikriisissä.
‘Komppaan Valtteria ja odotan vastausta.
Hei Valtteri ja Aleksi! Markkinoiden mielestä tuntuisi siltä, että aineksia on jossain määrin olemassa. Mikä on niiden toteutumisen todennäköisyys, on asia erikseen. Viime päivien uutisoinnissa on vilahtanut poliittisia avauksia mm. eurobondeihin liittyen. Toisaalta on myös kuultu keskuspankkien taholta, että paljon ollaan valmiita tekemään, jotta rahoitusmarkkinoiden likviditeetti pysyisi kunnossa. Tätä taustaa vasten voisi sanoa, että useat tahot ovat tiedostaneet pankkikriisin mahdollisuuden. On kuitenkin mahdotonta sanoa, mikä on sen realisoitumisen todennäköisyys ja miten siinä tilanteessa kannattaisi sijoittaa.
Kannattaisiko pitkäaikaissijoittan nyt pörssikuopassa painottaa Small Cap Value -indeksirahastoja tavanomaisten, isompiin yrityksiin sijoittavien indeksien sijaan? Ne näyttäisivät toistaiseksi, odotetusti? ottaneen enemmän osumaa ja olisivat siten edullisempia ja kenties tarjoaisivat enemmän tuottopotentiaalia?
Minun kokemukseni mukaan Small Cap Value palautuu hitaammin. Ensin otetaan markkinanäkemystä ja ajan kanssa hakeudutaan takaisin spesiaaleimpeihin vaihtoehtoihin. Yhtälailla, koska osakesijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa, Small Capeistä (+ Valuesta) saanee paremmat palautustuotot ajan kanssa kuin isompiin yrityksiin sijoittavien indeksien kautta.
Moi! Nykyinen kurssilasku on pyyhkinyt muutaman viime vuoden nousun ja kurssipohjaa ei voi ennustaa. Perustuen siihen, miten koronaviruksen oletetaan leviävän ja vaikuttavan paikalliseen ja globaaliin yritystoimintaan, niin pohja voi olla vielä yllättävän kaukana ja kaikista, esimerkiksi tänään tehdyistä, sijoituksista tulee sulamaan seuraavien kuukausien aikana vielä 50-90%. Mitä mieltä olette tällaisesta ajatuksesta ja sen mahdollisuudesta?
Mikäli kysymykseni loppuosa ei näy kaikille lukijoille, niin se jatkuu suunnilleen näin: “Mitä mieltä olette tästä ajatuksesta ja sen mahdollisuudesta toteutua?”
Moi Otto! Historia ei ole tae tulevaisuudesta, emmekä siksi voi ottaa kantaa siihen, millainen tulevaisuuden skenaario olisi todennäköisempi kuin mikään muu skenaario.
Millainen näkemys teillä on korkomarkkinoiden kehittymisestä lähivuosina? Tarkalleen ottaen Euriborin kehitys. Lähinnä mietin asuntolainan korkokaton tarpeellisuutta.
Moi Johan! Meillä ei ole makrotaloudellista analyysiä, mutta esimerkiksi Inderesin Marianne Palmu on “sijoitusmarkkinoiden ekonomisti”. Lainojen suojaamisen mielekkyys riippuu lähtökohtaisesti suojauksen hinnasta ja suojauksen ostajan omasta taloudellisesta tilanteesta, johon emme näillä tiedoilla pysty ottamaan mitään kantaa.
Mitä mieltä olette siitä, että pahimman kriisin välttämiseksi globaalisti pankkien elvytyspaketit lähentelevät 3000 miljardin luokkaa?
Tässä tilanteessa elvyttäminen ja elinkelpoisten yritysten pelastaminen järkevää, sillä useat yritykset menisivät muuten konkurssiin. Tämä aiheuttaisi dominoefektin, joka kaataisi entisestää yrityksiä ja pankkeja. Nuo elvytyspaketithan on suunnattu yleisesti talouteen, ei pankeille.
Moi! Millä tavalla teidän Smart15-rahasto on reagoinut tähän markkinatilanteeseen, jos mitenkään? Eli onko rahaston instrumentteihin tehty muutoksia vallitsevan tilanteen myötä?
Smart-salkkujen sijoitusstrategia lähtee riskeistä. Niissä seurataan tarkasti volatiliteettia ja tehdään muutoksia salkkuihin markkinatilanteen muutoksien mukaisesti. Volatiliteetti on ollut kovassa nousussa, minkä vuoksi Smarttien sijoitusastetta on laskettu huomattavasti matalammaksi viimeisten viikkojen aikana.
Smarttien sijoituskohteet pysyvät koko ajan samana, niihin ei tehdä muutoksia. Ainoastaan sijoitusaste muuttuu.
Miten arvioisitte analyyttisesti ja faktapohjaisesti Smart-salkkujen suorituskykyä tässä laskumarkkinassa – toimiiko ne mielestänne odotetulla tavalla riskin hajauttajana, ja miten näette / selitätte sen laskun suhteessa markkinaan?
Viimeisimmässä Smart-blogissa on otettu kantaa myös pidemmän aikavälin suorituskykyyn: https://tapahtumat.nordnet.fi/koronavirus-puraisi-smart-salkkuja-smart-salkkujen-kuukausiraportti-2-2020/Näet graafista hyvin miten eri omaisuusluokkien tuotot ovat vaikuttaneet Smarttien kokonaistuottoon.
Smarttien ei ole tarkoituskaan olla absoluuttisen tuoton rahasto ja niiden arvo laskee laskumarkkinassa. Tavoitteena on kuitenkin tuottojen tasapainottaminen eri omaisuusluokkien avulla. Tässä on kohtuullisesti onnistuttu, vaikkakin faktorisijoitusten tuotot ovat olleet pettymys rahastojen lanseerauksesta lähtien.
Rehellistä kannanottoa, kiitos! Hyppäsin kelkkaan heti lanseerauksesta ja itselläni oli kovat odotukset tätä tuotetta kohtaan – ei kyllä vastaa odotuksia, ikävä kyllä.
Tuo 2/2020 analyysi on jo auttamatta vanhentunutta tietoa. Toivoisin, että seuraatte Smartien kehitystä jokoa kk vastaavan blogin myötä, jos suinkin mahdollista.
Juuri näin. Osakesäästötilin tappio on vähennyskelpoinen veronalaisista pääomatuloista sinä vuonna, jona osakesäästötili lopetetaan.
Joskus markets tuotteille tapahtuu trading halt. Jos indeksi käy tämän aikana rahoitustason alapuolella ja nousee takaisin ennen kuin trading halt on päättynyt, niin erääntyykö tuote vai ei? Toinen kysymys: Dax unlimited turbojen kohde etuus on dax index, mutta silti sillä pystyy käymään after marketeilla kauppaa. Seuraako se siis futuureita silloin? Kun sertifikaateissa kohde-etuus on silti future contract. Viimeinen kysymys: Olisko osakeyhtiön kautta treidaaminen mitenkään kannattavampaa pitkällä aikavälillä?
(Jatko-osa) Sertfikaattien kohde etuus on futuurit. Onko pitkällä aikavälillä kannattavaa treidata osake-yhtiön kautta, jos kassa kasvaa suuremmaksi?
Jos kohde-etuus käy kohdepörssin aukioloaikana rahoitustason alapuolella, instrumentti erääntyy. DAX-indeksiä seuraavat tuotteet seuraavat futuuria DAX:in ollessa kiinni (mutta eivät voi erääntyä silloin kun kohde-etuus, eli cash indeksi on kiinni). Treidaaminen osakeyhtiön kautta voi tulla järkeväksi, kun kassa kasvaa.
Kiitos vastauksesta Jukka!
miten todennäköistä on että pihlajalinnnan ostotarjous peruunttuu??t masa
Hei Matti! Emme valitettavasti voi ottaa asiaan mitään kantaa. Pihlajalinna ei ole meillä yhtiöseurannassa/analyysissä. Esimerkiksi Inderes pystynee paremmin ottamaan kantaa asiaan.
Mistä johtuu MotrgageREIT’ien massiivinen romahdus tällä viikolla?
Tähän olisi hyvä tietää vastaus.
Eikö tässä ole live lähetystä?
Hei Petri, Naputtelemme vastauksia tässä jatkuvalla syötillä 😉
Nyt kun ollaan tultu ATH alaspäin todella nopeasti, niin onko todennäköisempää, että tämä liike korjaantuu myös ylöspäin nopeammin?
Finanssikriisi löi paitsi finanssialalle myös teollisuuteen. Nyt Korona lyö palvelualoihin, joita kulutetaan hetkessä. Kun ihmiset uskaltavat taas ulos, palautuminen voi olla nopeampaa kuin finanssikriisissä.
Moi Mika! Historia ei ole tae tulevaisuudesta, emmekä sen vuoksi voi ottaa mitään kantaa sellaiseen arvioon, että nopeampi korjaus ylöspäin olisi millään tavoin todennäköisempää (kuin mikään muu skenaario). Lyhyen aikavälin sijoitusmahdollisuuksien osalta Nordnetissä sisältöä tuottaa Jukka Lepikkö mm. Traders’ Club -konseptin alla.
Ei tämä mikään kiperä kysymys ole. Mutta kukaan ei ole nähdäkseni selittänyt, että voinko nostaa osakesäästötililtä myydyistä osakkeista (tappiollisia myyntejä) rahaa ja sijoittaa sinne taas myöhemmin lisää, tuon 50.000 rajan sisällä pysyen?Entä ovatko OST:ltä tappiollisesti myytyjen osakkeiden tappiot noston yhteydessä vähennettävissä arvo-osuutililtä samana vuonna saaduista myyntivoitoista?
Pystyt hyödyntämään OSTissa syntyneet tappiot vain jos lopetat kyseisen OST tilin. Lisätietoa aiheesta täällä: https://www.nordnet.fi/faq/3561-voinko-sulkea-osakesaestoetilini-vaehentae-tappiot-ja-avata-tilin-uudelleen
Tänä vuonna tulee myyntitappiota niin paljon että kaikki osinkotulot saanen verovapaasti.Miten käy tappiolle joita tulee myynnistä enemmän kuin tarpeeksi tälle vuodelle ,voidaanko ne vähentää 5:n vuoden kuluessa osinkotuloista ,myyntivoitoistahan se kyllä käy ?
Kyllä, myyntitappiot voi vähentää verotuksessa viiden vuoden aikana, kaikista pääomatuloista.
Miksi Nordnet Markets tuotteisiin ei saa asetettua Stop Loss tomeksiantoa?
Stop loss -toimeksianto perustuu viimeisen kurssinoteeraukseen. Useimmilla viputuotteista käydään kauppaa aika harvakseltaan, joten normaali stop loss -toimeksianto ei sovi näihin. Pyrimme kehittämään Markets-tuotteisiin stop lossin, joka aktivoituisi tarjoustasojen perusteella, ei viimeisen kaupan. Toivottavasti voimme kertoa jotain uutisia tästä vielä tämän vuoden aikana!
Olisiko tässä tilanteessa järkevää sijoittaa indekseihin ja hajautettuihin ETF-rahastoihin, kuin osakkeisiin? Onko vinkkejä minkälaisilla ETF-rahastoilla voisi olla mahdollisuuksia?
Hei Venla, Riippuu sijoitustyylistäsi. Jos olet pitkäjänteinen kuukausisäästäjä ja säästät rahastoihin, niin niihin voi aivan hyvin laittaa jossain vaiheessa enemmän mahdollisuuksien mukaan. Yksittäisissä osakesijoituksissa on yrityskohtaiset riskit joita rahastosijoittamisessa ei ole.
Onko odotettavissa, että maantieteellisesti toiset alueet nousevat nopeammin kriisistä kuin toiset? Onko näkemyksiä? Esim jenkit ennen Eurooppaa?
Hei Päivi, Edellisillä kerroilla Jenkit on palautunut nopeasti, koska siellä on tapana siivota pöytä kerralla kuntoon (firmat annetaan mennä konkurssiin jne.jolloin uusille tulemisille on paremmat edellytykset).
Mikä on arvionne Sammon nykyhinnasta ja tilanteesta? Onko se mielestänne paljonkin alihinnoiteltu ja oletteko mahdollisesti itse ostaneet sitä?
Hei Eero! Sampo on ainoa pörssiosake, jota tällä hetkellä omistan henkilökohtaisesti. Ajattelen, että riskit ovat kasvaneet merkittävästi mm. sijoitustoiminnan tuottojen ja pankkitoiminnan tuloksellisuuden osalta. Toistaiseksi on epäselvää, miten nykyinen markkinatilanne vaikuttaa vakuutusliiketoiminnan riskeihin. Toki mahdollisuuksiakin saattaa avautua erilaisille toimialajärjestelyille. Koska Sampo ei ole meillä Nordnetissä yhtiöseurannassa tai analyysin kohteena, en voi ottaa mitään kantaa liiketoiminnan tulevaan kehitykseen tai osakkeen nykyiseen arvostustasoon. Henkilökohtaisesti en ole lisännyt Sampoa tänä vuonna. Tämän kerron siksi, koska tieto on muutenkin julkisesti saatavissa.
Sekä kuinka suuri huoli oikeasti on siitä, että markkinat romahtavat ja esimerkiksi rahastot kannattaisi realisoida että jää edes jotakin käteen?
Hei Venla, Markkinat palautuvat ylensä 1-3 vuoden aikana romhdusta edeltäville tasoille. https://tapahtumat.nordnet.fi/eri-paniikit-samat-romahdukset/
Mitä mieltä olette Finnairin osakkeesta tässä tilanteessa? Amerikassahan airlinerit on ottaneet kuonoon vielä enemmän kuin Finnair, ja siellä sentään USA:n sisäiset lennot pyörii, toisin kun Finskillä 90% peruttu lähitulevaisuudessa. Tänäänkin pumpattiin valtiontakausuutisella, mutta tuo 4 euroakin voi olla liikaa hintaa Finskille. Vai?
Emme valitettavasti voi kommentoida yksittäisi yrityksiä. Valtionyhtiöt pästetään harvemmin konkurssiin.
10 vuoden perspektiivilla kumpi on järkevämpi vaihtoehto: 1) Helsinki ETF vai Euro Stoxx 50? Entä 2) usd S&P 500 vai joku USA:n SmallCap ETF? 3) Miten pitää varautua valuuutan ongelmaan, esim. dollarin mahdoliseen heikentymiseen? 4) Entä valuutan vaikutus kun ostaa Ruotsin ETF?
minäkin olisin kiinnostunut kuulemaan tähän vastauksen!
Hei Timo, Small Capit tulevat mielestäni aina hieman jälkisyklisesti. Eli yleisindeksit pompannee pohjasta paremmin kuin spesiaalit. Euroopassa poikkeuksena eurooppalainen kestävän kehityksen ETF:t, koska Euroopan Green Deal ja 1000 mrd investoinnit..
Hei!Näettekö tässä tilanteessa riskiä inflaation rajulle nousulle? Ja mikä on paras keino suojautua jos inflaatio lähtee laukkamaan?
Tällä hetkellä en näe riskiä inflaatiolle. Ainoa inflaatiota herättävä tekijä voisi olla, jos keskuspankit alkavat jakamaan “helikopterirahaa” kaikille kansalaisille ja tätä tehdään jatkuvasti. Muutoin markkinalla on paljon jopa deflatorisia paineita ja inflaatio-odotukset seuraaville vuosille ovat tällä hetkellä todella matalat.
Teidän ei kannata kirjoittaa kovin pitkiä vastauksia, koska ne ei näy.
Myöskään pitkät kysymykset eivät jostain syystä näy kokonaan. Selvitämme asiaa.
Paina “F5” tai selaimen “refress”
Hyvä idea tällainen kyselytilaisuus. Mutta kökkö toteutus. Ei millään meinannut päästä sisään. Ja sovelluksenne tuotti mailiin solkenaan uusia kirjautumiskoodeja. Piti noita useita kokeilla umpimähkään ja lopulta tähän tahmailevaan sivuun pääsi sisään. Ja kuten yllä jo joku totesi, “näytä enemmän/näytä vähemmän” ei toimi.Kai lähetätte tilaisuuden päätyttyä tämän koko striimin (ml. “näytä enemmän” tekstit) kaikille ilmoittautuneille?Vähän lisää paukkuja servereihinne noin ylipäätään, kiitos.
Komppaan tätä. Kirjautuminen kesti ikuisuuden, “näytä enemmän”-toiminto ei toimi joten vastauksista jää lukematta iso iso. Kirjaudun ulos nyt, koska täällä roikkuminen ei tuota lisäarvoa. Toitovottavasti voisitte kootusti lähettää yhtenvedon esim sähköpostissa chatista.
Komppaan, olisiko mahdollista saada yhteenveto keskusteluista?
Kaikki kysymykset ja vastaukset on luettavissa vapaasti blogissa.
Ei kyllä näytä tämä homma toimivan…..
Kysymyksen voi jättää nyt ja käydä lukemassa vastauksen myöhemmin.Vastaamme jokainen kotoa käsin, koska emme voi kaikki olla toimistolla yhdessä rajoitusten vuoksi.
Rekisteröityneitä oli lähemmäs tuhat, mutta halusimme silti kokeilla, jos tämä toimisi. Näytä enemmän/vähemmän ei juuri nyt toimi, se on tiedossa.
Kaikki pitkätkin kysymykset ja vastaukset saatiin näkyviin chatin lopussa. Pahoittelen alun häiriötä, mutta nyt kaikki on luettavissa kokonaan ja kysymyksiä voi käydä rauhassa läpi. Nyt siis näytä vähemmän/enemmän toimii. Koko striimiä ei kästtääkseni lähetetä osallistujille, vaan se on luettavissa blogin kautta. Kaupankäyntiservereihin on lisätty rautaa jo viime vuonna. Muuten Nordnetin verkkopalvelu ei olisi edes pysynyt pystyssä näinä vilkkaina viikkoina.
Onko Nordnetilla tarkoitus tuoda lähitulevaisuudessa muita markkinoita kaupankäynnin kohteiksi? Kiinnostaisi osakkeet esimerkiksi Brittien, Ranskan ja Italian markkinoilta.
Puhelinkaupankäynnissä on tällä hetkellä tarjolla Belgia, Hollanti, Portugali ja Ranska. Uusia online-markkinoita on suunniteltu tuotavan tarjolle jo tämän vuoden aikana, kun vaihdamme muutenkin kumppania, jonka kautta hoidamme kansainväliset markkinat.
Mitä mieltä olette United Bankers rahastoista?
Myin juuri rommauksen alussa Amerikan ja Euroopan REITit. Olivat tuottaneet n. 22 %!!! (tosin kahdeksan vuoden aikana). Metsää vielä jäljellä. Tasainen tuotto toistaiseksi mutta riittääkö ostettavaa, kun kaikki ryntäävät nykyään metsään, ja ilmaston muutos lämpimine talvineen ja myrskyineen haittaa…
Hei Vesa! Nordnet on kaupankäynnin mahdollistava alusta yksityissijoittajille, mutta emme suoraan ota kantaa siihen, mihin pitäisi sijoittaa. Tuemme kyllä mielellämme sijoittajan ajattelua erilaisilla sisällöillä. Tämä kysymys koskee suoraan yksittäistä toimijaa, minkä vuoksi emme voi ottaa siihen kantaa. /Jukka O.
Smart-15 Moni ajatteli varmasti että laaja hajautus toisi paremman crash-suojan. Näin ei näyttäisi käyneen. Kommentoisitteko Smart tuotteiden allokaatiomuutoksia bear markkinan aikaan, pitäisikö algoritmin korjata itse itseään ja vaihtaa allokaatiota suojatakseen crash vaikutukselta. Toinen ikävä seikka on erittäin hidas kurssin päivittyminen , monta päivää myöhässä -> mistä tämä merkittävä haitta crash markkinan aikaan johtuu ?Kiitos olette best
Smart-salkkujen sijoitusstrategiassa allokaatiomuutokset tehdään riskin (=volatiliteetin) muuttuessa. Nykyisessä poikkeuksellisen nopeassa pörssiromahduksessa allokaatio ei ollut optimaalinen romahduksen sattuessa, mutta korkosijoitukset kuitenkin tasapainottivat laskua.
Miten sijoittajan tulisi suhtautua pörssin turbulenssiin?
Samalla tavalla kuin pörssiin muutenkin. Turbulenssit ja romahdukset ovat luonnollinen osa osakesijoittamista. Välillä noustaan, välillä lasketaan, joskus romahtaa, mutta pitkässä juoksussa osakemarkkinat tuottavat paremmin kuin mikään muu pääomaluokka.
Vaihteeksi koronaan liittymätön kysymys: Jos omistan osaketta nyt AOT:llä mutta haluaisin “siirtää” osakkeet osakesäästötilille (koska osinkojen uudelleensijoittaminen), mitä asioita tulisi huomioida? Oman järkeilyn mukaan osakkeen hinnalla ei ole juuri väliä koska myynti ja osto tapahtuvat niin lähekkäin.
Verotus on tärkein huomioitava tekijä, jos osake on voitolla. Jos osake on tappiolla tai salkku nettona nollatasolla, verotus ei vaikuta tilanteeseen. Voit ostaa osakkeet OST:lle vaikka heti, mutta huomioi T+2: https://www.nordnet.fi/faq/841-mitae-t-2-tarkoittaa?guideCategory=840
Missähän kunnossa uljaitten titaaniemme salkut ovat rommauksen jäljiltä (%)?
Kaikki titaanien salkut on jaettu Sharevillessä https://www.shareville.fi/jasenet/titaanien-taisto/portfoliosJuuri nyt 3 kk kehitys: Oksaharju -28 %, Paasi -24 %, Lepikkö -19 %.
Kuinka isona riskinä näette rahan arvon alenemisen tällä hetkellä? Tyhjensin syksyllä ulkomaisen pankin rahaston, joka on peruja ulkomaankomennukselta. Paikallisen lakimuutoksen takia tämän pankin asiakkuus tuli siis lopettaa. Olen ollut laiska sijoittaja, koska asunnon osto on ollut mielessä. Nyt rahaa seisoo tilillä turhan paljon. Toinen kysymys: kuinka lähtisitte tällä hetkellä hajauttamaan sijoituksia?
Rahan arvon aleneminen ts. inflaatio on tällä hetkellä todella matala ja samoin ovat tulevaisuuden odotukset inflaatiosta. Sijoitukset kannattaa hajauttaa ajallisesti, maantieteellisesti sekä eri omaisuusluokkiin.
jos joku yksittäinen ETF on kaiken tämän jälkeen salkussa vielä vähän plussalla, niin kannattaisiko se myydä, ja saada näin sotakassaan ostaakseen pohjalta paljon enemmän laskeneita sijoituksia. eli toki tekisi voittoa, josta joutuu verolle, se on oma tarinansa. Aina voi myydä vuoden lopussa vastaavalla tappiolla jotain pois, jos kaikki eivät olet siihne mennessä palautuneet. Mutta näin olisi rahaa mitä laittaa markkinoille ajallisella hajautksille,ja olisi myös käteisapuskuria siinä samassa?
Eikö se voitollakin oleva ETF-sijoitus kuitenkin ole tippunut muun markkinan mukana? Jos näin, välttäisin pääsääntöisesti hötkyilyä tämänkin osalta. Ajoittaminen menee munkin viisastelun osalta yleensä pieleen.
Hei!Mitä tapahtuu USA:n ja Euroopan yrityslainamarkkinoille 6 kuukauden aikajänteellä?
Hei Jussi! Tämä riippunee monista tekijöistä: koronan etenemisestä, markkinapsykologiasta ja keskuspankkien toimista. Meillä ei ole yrityslainamarkkinoiden tulevaan kehitykseen mitään kantaa tai näkemystä. Ilmeistä on, että yrityslainamarkkinoiden heikko tilanne voisi aiheuttaa lieveilmiöitä pörssinkin puolelle (ja talouteen aivan yleisestikin).
Onko Nordnet Smart -salkkujen reaaliaikaiset omistukset nähtävissä missään? Esim. miten salkku on reagoinut nyt markkinalaskussa? Miten kommentoisitte Nordnet Smart -salkkujen suorituskykyä tässä markkinalaskussa vs. globaalit indexit?
Nordnet Smart -salkkujen omistukset pysyvät samana koko ajan, vain sijoitusastetta muutetaan. Näet kaikki sijoituskohteet täältä: https://tapahtumat.nordnet.fi/nain-nordnet-smart-salkut-sijoittavat-katso-lista-sijoituskohteista/ Viimeisimmässä kuukausikatsauksessa on myös käsitelty pidemmän aikavälin suorituskykyä: https://tapahtumat.nordnet.fi/koronavirus-puraisi-smart-salkkuja-smart-salkkujen-kuukausiraportti-2-2020/
HeiJos öljyn hinta nousee yli 40€ …..kuinka uskotte sen vaikuttavan energiasktorin yhtiöille (ei Neste).
Hei Matts! Meillä ei ole energia-alan eikä energiasektorin analyysitoimintaa. Esimerkiksi Inderesin sisällöistä voisi saada tähän asiaan perusteltuja näkemyksiä oman ajattelun tueksi. /Jukka O.
Ensinnäkin Rahapodi on zädääm, eli diggaan ja Martin ja Miikka loistavia.Martin on lisäksi hyvä ennustaja, edelleen pohja saattaa olla syyskuussa :)Oletko martin aloittanut ETF:ien ostamisen laskeviin markkinoihin jo vai uskotko niin vahvasti yli 60% droppiin, että et lähde vielä hajauttamaan/ostamaan. “Tämä siis jos on paljon rahaa odottamassa puhdistusta” Itse olen ostanut nyt eri ETF:iä n.20% koko varallisuudesta kun ollaan tultu -32%-40% eri markkinoilla alas, ja sitten pikku hiljaa lisää.. kun tullaan alas.. Onhan se ns.ikävä katsoa, kun juuri ostettu salkku sulaa “väliaikaisesti” kun tullaan enemmän alas, mutta toisaalta kun pohjaa ei kukaan tiedä. Ehtiikö pohjilla vielä tankkaamaan, vai tuleeko sitten, niin nopea nousu, ettei siihen ehdi mukaan. t: Bullero ja Rahapodi fani!!
Joo, kuten olen sanonut, varmaa tietoa 😉 Sinun tapasi on viisaimmasta pästä. Tuolla tavalla hyödynnät kuopan varmasti. Romahduksessa kestää, koska tarvitaan aikaa, ennekuin ymmärretään mitkä vaikutukset ovat. Edes noin suunnilleen. Jos tulevien kuukausien uutisointi antaa sijoittajille kuvan, että eihän tämä nyt niin paha juttu ollut, nousua voidaan nähdä piankin. Riskinä on viruksen leviämisen toinen aalto. Se voi tulla Kiinassa siksi, ettei 60% väestöstä ole sairastanut tautia (kollektiivinen vastustuskyky puuttuu) sekä siitä, että virus muuttuu. Kiinassa lähinnä vanhukset kuolivat. Nyt Euroopassa ja Yhdysvalloissa merkkejä siitä, että keski-ikäisetkin kuolee..
Miten suurena riskinä näette Etelä-Euroopan maat koko Euroopan taloudelle (Italia,Espanja..)?
On hyvä, sekä huonoja puolia. Yhteinen valuutta pysyy pärjäävien maiden osalta halvempana kuin jos oma valuutta, mikä tukee näiden vientiä. Mutta kaveriksi tarvittaisiin ehdottomasti yhteistä finanssipolitiikkaa, joka mm rajaisi miten paljon alijäämäsitä valtionbudjettia voi ajaa. Vastuuton kansallinen finanssipolitiikka on se (muut maksaa) riski.
Nyt siis pitää pyrkiä turvaamaan mikro- ja pienyrittäjien tulevaisuus. Mutta mistä tiedän, mihin sijoittaa?
Hei Marja! Mikro- ja pienyrittäjien tulevaisuus voisi helpottua, jos heidän tuotteitaan ja palveluitaan ostettaisiin myös tässä taloudellisessa tilanteessa. On vaikea nähdä, mihin pörssiyhtiöön sijoittamalla asiaa voisi suoraan helpottaa kotimaisessa kontekstissa. (Pörssihän on tällä hetkellä jälkimarkkinapaikka eli sinne sijoitettu raha ei mene lähtökohtaisesti yrityksen kassaan vaan osakkeen aiemmalle omistajalle.) / Jukka O.
Mikä on osakkeen kokonaishinta?
Osakkeen hinta + välityspalkkiot.
Öljy tosiaan niin pohjissa, että kannattaiskohan sipaista piiitkään salkkuun? Ei kai se arvottomaksikaan voi pudota? (Itse aloitin jo ostot: stop loss 18 $ – take prof. 100 $)
Al Gore ja kumppanit on itse asiassa tutkineet ja todenneet, että suuri osa tunnetuista öljyvarannoista jäisi maahan. Näkisin että osakkeissa pysyminen on varmemman tuoton paikka.
Mistä tietää, että osakkeen saa eikä vaan kuluja?
Jos tililtäsi lähtee ostotoimeksiannon seurauksesta rahat, saat myös osakkeet (setllausjärjestelmä perustuu delivery vs. payment -periaatteeseen)
Välityspalkkio peritään sinulta vain silloin, kun toimeksiantosi toteutuu joko osittain tai kokonaan. Toteutumattomasta toimeksiannosta ei mene mitään kuluja.
Yritykset ovat siirtäneet yhtiökokouksiaan. Tämä lienee tarkoittaa sitä, että myös osinkojen maksu siirtyy. Uskotteko yritysten myös peruvan osinkoja?
Kyllä. Yrityksillä nyt parempia tapoja käyttää osinkorahoja, kuten esim. osakkeiden takaisinostot.
Hei Leka! Osa yrityksestä on jo siirtänyt yhtiökokoustaan ja osa on myös muuttanut osinkoehdotustaan. Emme ota kantaa siihen, mitä tapahtuu tulevaisuudessa, mutta lähihistorian valossa yritysten mahdollisuus perua osinkoehdotuksensa on todellinen. /Jukka O.
Kannattaisitteko tässä vaiheessa rajusti vaihtelevan kurssin treidaamista vai odottamista tilanteen rauhoittumiseen, johon saattaa mennä vielä kuukausia?
Kuukausisäästäjän kannattaa jatkaa tekemistään, koska kukaan ei Tiedä milloin tapahtuu mitäkin. Minun mutuni edellisiin pörssiromahduksiin nähden on se, että tässä kestää aikansa. Kannattaisin siksi tilanteen rauhottumista odotella.
Hei Ina! Emme valitettavasti voi antaa yksilöllistä sijoitusneuvontaa, joka edellyttäisi tarkkaa asiakkaan tuntemista. /Jukka O.